חשיפת מתחזים ברשת
חשיפת מתחזים ברשת רשת האינטרנט הפכה להרבה יותר פשוטה והרבה יותר קלה ממה שהיה בעבר. כיום, אם אנחנו רוצים לאתר מידע על אדם, חברה או כל גורם אחר, אנו יכולים לעשות זאת בקלות רבה מאוד דרך האינטרנט והרשתות החברתיות, כך שאדם אשר מעוניין להתחזות לאדם אחר, ולא משנה מאיזו סיבה, יכול לעשות זאת דרך שינוי הזהות שלו ברשתות החברתיות.
פרופילים פקטיביים ברשתות החברתיות אנו רואים כל הזמן, ורבים מהם קל מאוד לזהות, אך יש כאלו שלוקחים את ההתחזות כמה צעדים קדימה ויוצרים פרופילים שנראים הרבה יותר אמינים ואמיתיים ונראות אינטרנטית אשר בבדיקה שטחית נדמית כאמינה לחלוטין ורק אנשי מקצוע מנוסים, כמו החוקרים המקצועיים שלנו, יכולים לבצע חקירה מעמיקה יותר אשר תגלה את האמת לאמיתה ותמצא את המקור ואת הזהות המדויקת של האדם המתחזה.
חשיפת מתחזים ברשת – איך אפשר לזהות פרופיל פיקטיבי ברשתות החברתיות?
ישנן כמה נורות אזהרה אשר יכולות להעיד על כך שאתם צופים בפרופיל שהינו פרופיל פיקטיבי ולא פרופיל אמיתי:
- אין מספיק מידע על בעל הפרופיל, חבריו או בני משפחה שלו. בדרך כלל בפרופילים אמיתיים תמצאו חברים שהם עצמם אנשים אמיתיים, התגובות יכללו תגובות מאנשים בעלי שמות משפחה דומים והמידע הפרטי יכלול מידע על מקום מגורים, לימודים או עבודה, פרטים שיכולים להעיד יותר על האדם ובדרך כלל קיימים בפרופילים אמיתיים.
- אין די תמונות בפרופיל. פרופילים ברשתות החברתיות נועדו בראש ובראשונה לשתף תמונות. אם אתם נכנסים לפרופיל ואין בו תמונות מספקות של האדם או העסק המדובר, או שקיימות תמונות של האדם לבד ללא חברים, בני משפחה או סביבה קרובה, ייתכן כי לא מדובר בפרופיל אמיתי וגם התמונות שקיימות שם לקוחות ממאגר תמונות כזה או אחר.
- פרופיל חדש. רשת הפייסבוק בעיקר קיימת כבר לא מעט שנים, ולרוב האנשים הבוגרים יש פרופיל ותיק. אם הפרופיל חדש לחלוטין והוקם לא מזמן, ייתכן כי הוא הוקם רק לשם המטרה הספציפית של ההתחזות.
האם זה חוקי?
באופן כללי, החוק בישראל קובע כי התחזות לאדם אחר וגניבת זהות היא מעשה פלילי, אך פעמים רבות זה תלוי במטרה אשר עומדת מאחורי ההתחזות. לעיתים ישנם אנשים אשר לא יכולים להציג את החזות האמיתית שלהם ברשתות החברתיות, כמו עובדי משרד הביטחון או אנשים אשר מטעמי דת מנועים מפעילות ברשתות החברתיות, אך עדיין רוצים להיות מעורבים בה. ברגע שההתחזות הופכת למטרה של הונאה כלפי אדם אחר כמו פיתוי או ניצול, או הצגה בתור עובד ציבור או בעל מקצוע כמו שוטרים, שופטים, רופאים וכדומה, מדובר בעבירה פלילית שיכולה להוביל את המתחזה לעונשים כבדים ועוד.
איך חוקרים פרטיים יכולים לזהות מתחזים ברשת?
במשרד החקירות בניהולו של עוז סער עושים שימוש בכלים טכנולוגיים חדשנים ובעבודות חקירה מקצועיות ומורכבות אשר יכולות לאתר את האדם האמיתי אשר עומד מאחורי הפרופיל ולפעול בהתאם. יחידת הסייבר שלנו מנוסה מאוד ומחזיקה בניסיון ובידע טכנולוגי אשר מאפשר לחקור לעומק את הפרופיל ובראשונה לומר האם מדובר בפרופיל מזוייף (כמו לדוגמא באמצעות סימני אזהרה מתאימים, איתור של התמונות באתרי בנק תמונות שונים או בפרופילים אחרים שהם כן נראים אמיתיים וכדומה) ולאחר חקירה מקצועית ומעמיקה יותר גם להגיע אל הבעלים האמיתי אשר עומד מאחורי הפרופיל הזה.
לא תמיד זו עבודה קלה, במיוחד אם מדובר באנשים שמכירים את התחום ויודעים כיצד להקים פרופיל שיהיה קשה לקשר אותו אליהם, אך הניסיון שלנו מאפשר לנו לבצע זאת בהצלחה כבר שנים רבות.
חשוב לזכור שהמתחזים הופכים מתוחכמים יותר ויותר ומצליחים להוליך שולל מגוון של אנשים בדרכים שונות לאורך זמן, אם יש סימן שיכול להעיד שאתם מדברים עם מתחזה או יותר מכך זו היא תחושת הבטן, ברוב המקרים שהגיעו לידנו אנו יכולים לומר שתחושת בטן תמיד הייתה אצל הקורבן, הרגשה שלא מספרים לכם הכל, לא משתפים אותכם בדברים מסוימים וכו' ואם גם לכם יש תחושה כזו פנו אלינו לבחינה של חוקר פרטי וששם נמליץ איך להתקדם עם הסיפור.