בדיקת פוליגרף לעובד
לאחרונה אנו שומעים על לא מעט חברות אשר מבקשות לבצע בדיקות פוליגרף לעובד שלהם, בין אם כתגובה למעילה או חשד לריגול עסקי או בעיה אחרת בחברה, ובין אם כבדיקות שוטפות בכדי לשמור על האבטחה במקום העבודה. אך מהן בכלל הבדיקות הללו? והאם זה בכלל חוקי? קראו את המאמר הבא ותמצאו כמה שאלות ותשובות חשובות בנושא.
מהי בדיקת פוליגרף לעובד?
בדיקת פוליגרף לעובד הינה בדיקה המבוצעת באמצעות מכשיר אשר מנתח את תגובות הגוף בעת אמירת שקר. בניגוד ליכולת של האדם להוציא שקרים מפיו לעיתים בלי למצמץ אפילו, ישנן תגובות פנימיות שלו שהוא לא יכול לשלוט עליהן כמו עליה בדופק, רעידות, עליה בלחץ הדם וכדומה, ובעזרת מכשיר הפוליגרף ניתן לנתח את התגובות הללו בכדי להבין האם האדם דובר אמת או לא.
כיצד מבצעים חקירת פוליגרף לעובד?
הבדיקה מבוצעת ע"י חוקר פרטי מוסמך, וישנם שתי שיטות בהן מבצעים חקירת פוליגרף לעובד, והשיטה בה בוחרים מותאמת לסיטואציה ולאדם הנבדק:
- השיטה המוכמנת – שיטה בה שואלים את האדם שאלות בנוגע לפרטים מוכמנים, מוסתרים, פרטים שאיש לא יכול לדעת אלא אם כן הוא היה מעורב בנושא הנחקר.
- השיטה המבוקרת – שיטה בה מחלקים את השאלות לשאלות "קרות" שהתשובה עליהן היא ברורה כמו שמו של הנבדק, תאריך לידה או מקום מקורים, שאלות "חמות" המתייחסות באופן ישיר לנושא אותו חוקרים ושאלות "ביקורת" אשר מתייחסות לעניינים אישיים של הנבדק, אשר יש לו עניין רגשי איתן. בצורה הזו ניתן לראות את השינויים הפיזיולוגים של האדם המשיב וכך לנתח את תוצאות הבדיקה.
האם זה חוקי לבקש ממני לעבור בדיקת פוליגרף?
על פי היועץ המשפטי לממשלה, השיטה המבוקרת בה מתייחסים לשאלות "ביקורת" הינה שיטה אשר יכולה לפגוע בפרטיות של האדם ולכן מדובר בפגיעה בחוק יסוד מדיני.
האם פוליגרף יכול לשמש כראיה בבית המשפט?
בדיקה הוכחה כאינה צודקת במאת האחוזים. על פי ראיות ומחקרים, בשיטה בה משתמשים בשאלת הביקורת, המכשיר יזהה את השקר ב90% מהמקרים, ואמת הוא יזהה ב80% מהמקרים. לכן אין לבדיקה מספיק מהימנות כדי לשמש בבית משפט כראיה נגד הנבדק. יחד עם זאת, אם מדובר בהליך משפטי אזרחי והצדדים מסכימים לכך, ניתן לעשות שימוש בבדיקה.
האם יכולים להכריח אותי לעבור פוליגרף במקום העבודה?
על פי קביעת בית הדין לעבודה חל איסור להכריח עובד לעבור בדיקת פוליגרף. יחד עם זאת, לעיתים נוהגים לבחון מקרים ספציפיים לגופם ולבדוק האם ניתן לאשר את הבדיקה.
האם פיטורין בשל תוצאות שקר בבדיקת פוליגרף מותרים?
במידה ובוצעה בדיקת פוליגרף והעובד פוטר בשל תוצאות הבדיקה, הפיטורין נחשבים כאינם חוקיים, ובשל העובדה שלא ניתן לעשות שימוש בתוצאות הבדיקה, וחל איסור להכריח עובד לבצע את הבדיקה, פיטורין כאלו נחשבים כמעשה בחוסר תום לב והעובד יכול לפנות להליכים משפטיים בכדי לנצל את זכויותיו החוקיות.